Wednesday, May 8, 2013

BN vs PR




Introduction
                Malaysia was practiced a democratic system in choosing the government since the independence at 31st August 1957. The idea of democratic offers the citizens to choose who their leader that can serve them is better. Above all that, there are many parties was form due to the same interest and to hold the power to govern the nation. In Malaysia, there are two major alliance from the existence parties that hold the position of government and opposition in political system which are BN (Barisan nasional) and PR (Pakatan rakyat). Among two big alliance BN since 1957 was hold their position in Government contradict to PR. In this case, we will look onto the tactic or strategic that been used from both sites to win the voters to get position government in Malaysia since there are 13th General Election occur this year.

Strategic for BN in campaign
There are many strategic campaign that been use from BN which are the using of government agencies in easier the BN campaign, strongly hold the Prime Media, the 1 Malaysia propagate, and Malays sentiment with the loyalty of King.
First is the using of Government agencies. As we know, BN was holding the government in many period of time. Most of time is that BN use it to doctrine the all government agencies and civil servant to obey the BN in government position. Indirectly, it will create the mind set for people in government agencies and civil servant that Government is BN, BN is government and there are lot contributions from BN in development of Malaysia. Thus, the government agencies will spread out this information in various states in Malaysia.
Second is the advantage of holding the prime Media. In Malaysia, Prime Media consist of RTM (TV 1& TV2), TV3, NTV7, TV9, and ASTRO. All of that, are widely been used by government (BN) to spread it contribution in development of the country. However, the worst part is there are no free media to tell the issue from both sites. In many cases, the media news is biased to the government sites and ignoring the opposition sites. Therefore, it will give an advantage for BN in their message to campaign that will be received widely across all the state in Malaysia rapidly.
Third is the campaign of 1 Malaysia. It was proposed by Dato Seri Najib bin Tun Abdul Razak; Prime Minister of Malaysia since he was chooses as a prime minister. With the cooperation all agencies local and international; the 1 Malaysia propagate was successfully had been imposed in our everyday life. For example the voucher of 1 Malaysia for students and the opening market 1 Malaysia that offers the lower price for necessary need. Thus, 1 Malaysia campaign had influence in our daily life.
Lastly is the Malay sentiment and Loyalty of King. As we know Malay are dominant races in Malaysia. This give an advantage for BN especially UMNO to use Malay sentiment in hold their power in the name of Loyalty to the King. In this case it will contribute more from Malays vote for the BN in election. I t is because Malays mind set is priority to loyal to king and preserve the Malay race to survive in Multiracial country. Therefore, this mind set was executed by UMNO since early time to gap Malays intention until now for majority vote in Malaysia.

PR strategic campaign in General Election
There are many incentives by PR (Pakatan Rakyat) to do campaign in General Election which are the promoting of good manifesto due to the issues occur in Malaysia, , The opened member for all races in Parties in Pakatan Rakyat, and the advantage of Internet medium.
First is the promoting the good manifestos. Pakatan Rakyat was consisting by professional’s people and experience people in planning. Most of manifesto by Pakatan Rakyat are exact with the issues in Malaysia such as the car price increases, higher tax, the AES system which is the coordination of summon traffic in higher prices, and the increases of petrol price even Malaysia are producer of petroleum. Thus, manifesto of Pakatan Rakyat are mostly to revive what mistakes had been doing in BN government and put the welfare and Justice as a priority.
Second is the opened member of all Parties in Malaysia. As we know, PR was consist of three major parties with the same interest which are PAS (Parti Islam Semalaysia), PKR (Parti keadilan Rakyat), DAP (Democratic Action Party). All of parties is opened member for all people in Malaysia regardless the social class, racial, and so on. Moreover, it will easily for all people to participate in any parties in PR. For example, PAS was open the new wing for the party which is consist of non Malay supporter to participate in PAS campaign directly and DAP which is also open member for Malay to join it. Therefore, the involvement of multiracial society directly in any Parties in PR will give good image for PR.
Lastly is the advantage internet medium. As we can see, Internet and media is the widely been used and faster to perceive information with unlimited. The using social media such as Facebook, Twitter, and so on give the good medium in persuades and convey the people to certain agenda. As we know, Internet media are been used for Pakatan Rakyat to propose their achievement and promote the agenda in development of Malaysia. It is also the interactive way to do a campaign and give better understanding and fast forward to share with others. Thus, the internet media also can give an impact for society in term to get the quickly news and directly from the certain leaders unfiltered.

Wednesday, April 17, 2013

Perempuan itu Lemah??


Slm alaik Blog ku :)
Hari ini Sang Penulis ingin berkongsi ttg sbuah nukilan Sang Penulis yg sdh lma trsimpan dlm salah satu sisispan karya2 yg dikumpul oleh sang Penulis.

Tajuk kali ini sgt la kontrovesi ttp sering shj mnjadi perbalahan disemua prgkt manusia iaitu perbezaan Jantina. Melihat dlm sebuah kehidupan Perempuan sering shj menjadi mangsa manipulasi dunia seperti cth di iklan2 dan media prempuan dijadikan alat pelaris untuk sesebuah produk untuk diiklan kan Ini sering menjadikan perdebatan hebat para Aktivis, NGO, dan terkecuali Politician yg memperjuangkan freedom of women.


Semenjak zmn post moden politic lagi maka tertubuhnya pelbagai mcm pemikiran dan idea untuk mencari keadilan dan kesamaan trutama dlm isu untuk menaikkan martabat wanita di dunia. Maka tertubuhnya teori FEMINISM. FEMINISM dlm sebah dictionary nye brmksud Sebuah ism yg percaya bahwa perempuan juga mempunyai hak kesamarataan dalam kontrak sosial dan ekonomi serta didalam sistem pendidikan. Hendak diceritakan kn fktor2 dan asal usul ism ini amatlah pnjg cuma  apa yg hendak disimpulkan oleh sang Penulis disini terjadinya sesuatu perkara krn atas sebab konflik dan mslh yg brlaku didunia especially ttg isu jantina dlm menikmati keadilan. Itulah akibatnya kesombongn manusia untuk mengakui Kebenaran dlm al-Quran dlm isu trsbut Nauzubillah.







Siapa Lemah? Lelaki atau Perempuan?

Bagi Sang Penulis soalan ini tidak boleh dijawab dgn melihat kacamata gender shj. Hal ini kerana setiap Jantina yg Allah ciptakan mempunyai kelebihan dan kekurangan dlm diri yang diciptakan. Mungkin Lelaki melihat Perempuan itu sgt lemah berbanding Rijal dan mungkin juga di mata Perempuan Ar-Rijal ini lemah dalam soal memahami perasaan dan sensitiviti. Well, itu dinamakan Warna Warni Kehidupan^^!
Sebelum menjawab persoalan siapa yg lemah; Lelaki atau Perempuan? Sang Penulis ingin berkongsi sebuah ayat dalam Al-QUran dlm Surah Al-Hujurat ayat 13:

Maksudnya;
"Wahai Manusia! Sungguh kami menciptakan kamu dari seorang Lelaki dan seorang Perempuan, Kemudian kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenali. Sungguh, yang Paling Mulia antara kamu disisi Allah ialah orang yang Paling BerTAQWA. Sungguh, Allah Maha mengetahui dan Maha Mengetahu".


Siapa kuat dan sapa lemah diantara perbezaan Jantina tidak pernah sesekali wujud. Cuma persepsi kita melihat sesuatu permasalahan tersebut yg memungkinkan sebuah isu itu terjadi. Berbalik kepada Ayat itu tadi bg Sang Penulis adalah suatu signal atau Isyarat bahawa perbezaan yang terzahir di bumi ini adalah salah satu tanda Kebesaran ILAHI. wujud nya diversity di Muka Bumi ini membuatkan kita Manusia berfikir bahawa " Universality of Islam is come from the diversity of people not the uniformity" bak kata Dr tariq Ramadhan. "Keadilan bukanlah bermaksud meletakkan sesuatu benda dlm kesamarataan tetapi keadilan yg sebenar ialah meletak kan sesuatu benda kpd tempatnya" Tambah Sang Penulis('',)..






Sebelum diakhiri prologue kita hari ini Sang Penulis ingin mengkisahkan sebuah cerita Seorang Adik Perempuan meluahkan perasaan kpd Kakaknya dinukilkan menjadi sajak :)

Wahai kakakku,
Mengapakah lemah sungguh kaum hawa?
Asyik berteman tangis dan sendu sahaja.

Wahai adikku,
Wanita itu lemah bukan dek kerana tangis dan sendunya,
tetapi disitu lah wahai adikku,
Kekuatan yang boleh meleburkan ego seorang lelaki,
Menjadi izzah yang paling gah,
Bahkan menjadi lebih gah dari egonya seorang lelaki,
Kerana sendu rayunya,
Musa a.s. terselamat dari kekejaman firaun,

Duhai adikku,
Lembut wanita itu bukan lemah,
Tetapi senjata,

Namun wahai kakakku,
Wanita itu fitnah dunia?

Pernahkah adikku dengar,
Pesanan Allah kepada hambaNya,
“Wahai lelaik-lelaki yang beriman,
tundukkanlah pandanganmu dan tutuplah auratmu”.

Cuba adik menilainya,
Kepada siapa terlebih dahulu
Allah dahulukan pesanannya?
Kepada hambaNya yang bergelar Ar-Rijal,
Kerana andai si lelaki menjaga pandangannya,
Maka tidak mungkin terlihat akan wanita,
Yang menjadi fitnah pada dirinya,
Dan, tidak juga Allah lupakan pesanan untuk wanita,
Agar memelihara auratnya,
Kerana disitulah kehormatan dirinya,
Bukan fitnah semata-mata jikalau,
Ar-rijal dan An-nisa’ sama-sama mematuhi pesanan Allah itu,
Sesungguhnya, wanita yang beriman lagi solehah itu,
Lebih baik dari ribuan lelaki yang soleh.

Tapi kakakku,
Mengapa wanita itu menjadi peragaan?
Tidakkah mereka merasa malu?

Wahai adikku sayang,
Al-Haya’ (sifat malu)
Ada dalam diri setiap insan,
Wujudnya seiring dengan nafas insani,
Dan Al-Haya’ itulah pakaian iman,
Pada Diri wanita, Al-Haya’ sebagai pembenteng diri.

Namun,
Apabila Al-Haya’ itu lebur,
Imannya runtuh,
Kenapa mereka merelakan diri menjadi peragaan?
Kerana meraka sebenarnya paranoid,
Merasakn diri mereka belum cukup menarik,
Mereka sebenarnya kalah dari segi psikologi.

Namun adikku,
Wanita solehah itu pasti melindungi diri mereka dari perbuatan murahan itu,

Wahai adikku,
pandai-pandailah dikau menilai,
Antara permata dan debu-debu kilauan pasir,

Wahai adikku,
Janganlah adik gusar,
Tatkala tiada lelaki yang hadir memetikmu,
Dan jangan engkau sekali-kali merendahkan dirimu,
Menggugurkan diri menyembah tanah,
Sedangkan engkau sebenarnya,
Telah Allah jadikan begitu tinggi martabatmu.

Wahai kakakku sayang,
Terima kasih kerana sudi,
Memberi penerangan kepada daku


Sekian dari Penulis,
Ondek Pak Eh;D!
Wslm..


(p/s: Tulisan ini hanyalah pndgn drpd Sang Penulis dan koleksi2 idea yang dibaca)

Monday, April 1, 2013

~AKU & Coretan Sebuah keHiduPan~



Bila menempuhi Cabaran hidup tanpa berpedomankan Agama maka ia Ibarat Sebuah Perlayaran Kapal tanpa seorang Nakhoda.
Bila semakin  kita diuji dengan kenikmatan dunia tanpa rasa bersyukur kpd Nya maka ia umpama sebuah  mimpi indah yang akan hilang bila terjaga dari tidur.
Maka, bersyukurlah kita dikurniakan nikmat hidup dan ruang untuk kita bernafas dalam setiap saat, waktu dan ketika. :)

Salam alaik blog ku :)
Alhamdulillah ditakdirkan kita untuk bersua dikala kesibukan urusan dunia yang xhenti2 menjengah dlm kotak kehidupanku. Mungkin banyak berita hendak dikhabarkan kpd mu kwn. Akan ku lingkupi nya dlm nukilan ini :)

DEWASA??
Sebuah transformasi diri yang dialami kepada semua umat Manusia dimana berlaku nya perubahan dari segi biologi nya, emosi, tingkah laku, dan fizikal nya. Allah Maha Berkuasa diciptakan nya Lelaki dan Perempuan berbeza dlm transformasi diri menjadi Dewasa. Dewasa jugak sering didefinisikan dari segi kerasionalan kita dlm membuat keputusan; tanpa mengira Biologi usia nya dan bertepatan dengan situasi dan masalah yang berlaku. Tidak lari dari dlm menempuh keDEWASAan ialah sebuah PENGALAMAN yang mungkin menjadikan kita sebuah watak dalam Sebuah Kehidupan; Samada menjadi watak pratagonis ataupun Antagonis.

Dalam menjengah keDEWASAan melalui PENGALAMAN juga mempunyai cerita suka dan duka; maka tidak menjadi warna warni kehidupan tatkala lekuk2 kehidupan hanya mendatar sahaja. Sangat hambar jika kita tidak merasai kepahitan sebelum mencicip kemanisan dunia. Percayalah kawan tidak rugi kita ditimpa Musibah kerana ia juga salah satu TARBIAH diri dan jiwa untuk menjadi lebih baik dimata ALLAH dan sekalian ALAM.

AKU adalah tak terkecuali menjadi watak2 dalam sebuah cerita kehidupan dunia. Cuma ia mungkin mempunyai kisah2 yang mungkin boleh mempedomankan kita untuk menjadi yang lebih terbaik pada masa hadapan. AKU sepanjang menempuh babak2 kehidupan DUNIA tak terkecuali merasai kepahitan dan Kemanisan. Namun, Aku bersyukur kerana watak2 lain yg wujud dlm sebuah cerita ini seringkali sahaja menggapai tgn melonjak kan  aku agar terus tabah menjalani kehidupan. Terima kasih KALIAN. Semoga anda sentiasa dlm keberkatan dan Redho Allah :)

Tidak lupa jugak AKU pernah merasai sakitnya sebuah keGAGALan bila mana sebuah Cita2 dan harapan terkubur dgn kealpaan dan kesilapan yg terlanjur dariKu. Tetapi Alhamdulillah, TARBIAH sebuah "big word" yg mempedomankan AKU agar mengerti kehidupan sebenar didunia. Bila berbicara ttg TARBIAH mgkin dlm kepala segelintir msyrkt mngerti kan ia ttg suatu pelajaran yang Formal; antara Guru dan Murid Shj Atau mungkin di sesebah Kuliah2 Agama dan Ceramah2. Ondek, itu semua ialah medium dakwah yang mentarbiahkan kita agar menjadi Sebghatallah (Celupan Allah).

Tetapi, tahukah kalian bahawa perkataan TARBIAH ialah sangat besar ertinya dlm praktikal kehidupan manusia. Bagiku TARBIAH ia hanya bukan disempitkan dlm sebuah pengjaran teori semata bahkan ia boleh didapati disekeliling kita; sepanjang bangun kita menapak ke Muka Bumi ini sehinggalah Tidur kita dibuai mimpi ini. Mungkin juga kesilapan dan Kegagalan yang dialami menjadi tarbiah yang terbaik kita pernah Alami dan kepada manusia yang optimis bisa sahaja ia mencari solusi dan menjauhkan diri agar tidak membuat kesilapan lagi. Alhamdulillah, Allah memberikan kita peluang kita dengan dihamparkan sebuah kehidupan agar kita terus mencari kebaikan disebalik kegagalan yang kita Alami. Moga ia tidak disalah guna oleh manusia yang sentiasa leka.

Prejudis dan Prasangka adalah pembunuh utama dalam membentuk Jalinan Kehidupan bersandarkan Kepercayaan dan Keyakinan terutama dalam konteks hubungan persaudaraan. Maka seringkali Pembunuh Utama ini wujud dalam diri setiap manusia  secara am nya. AKU, seperti2 yang lain tidak terkecuali pernah  menjadi mangsa dalam pembunuhan utama ini bila mana diri ini dinilai berdasarkan Luaran maka terhukum kita dosa dari pandangan Manusia. Jgn khuatir kawan, itu adalah biasa. Manusia tidak akan lari dari "First Impression" :)

Akhir sekali, suka hendak ku simpulkan bahawa dalam kehidupan bukan semuanya Indah itu sentiasa indah dan Pahit itu sentiasa pahit. Mungkin jugak kemanisan Dunia itu bisa menenggelamkan lagi manusia dgn kealpaan dan mungkin juga Pahit perih ditelani nya itu menjadikan ia seorang Insan yang mencapai kesempurnaan.

Atau,

Mungkin juga bibit2 kemanisan Dunia membuatkan Hamba ini lebih bersyukur kpd-Nya dan Kepahitan diterima terus menerus disalahkan kepda Pencipta nya dan terbuta mata manusia meraskan sempit setelah diuji pelbagai macam ujian Nauzubillah~

Apa yang penting,
segala Tindakan kita dimana jua pun bidang sama ada professional nya atau diberi mandat dalam sbuah posisi & portfolio jgn sesekali lupa bahawa kita juga pernah berada dibawah sana; diangkat oleh manusia untuk sesebuah karakter penting bukan kerana kelebihannya semata-mata; bahkan ia juga tidak boleh tidak didatangi dgn rasa tanggung jawab. Kepada yang dibawah jgn anda rasa anda tidak diperlukan. bahkan anda lah penentu segala nya kerana tanpa anda tidak terpilih orang diatas itu. Ingat! Tidak selama-lamanya kita dibawah dan selama-lama nya kita diatas. Bila-bila masa sahaja ia boleh berubah.
Semoga hubungn kita sesama manusia terbina dapat mencapai hubungan Manusia kepada Maha Pencipta :)

Akhir Kalam,
Ingin ku sisipkan sebuah coretan dari karya Nusantara. Mungkin boleh menjadi pedoman kehidupan kita semua :)


Menjaring Matahari (Ebiet G Ade)

Kabut,
Sengajakah engkau mewakili fikiranku...

Pekat,
Hitam berarak menyelimuti fikiranku,
Aku dan semua disekelilingku,
Merangkak menggapai dalam mendung...

Mendung,
Benarkah pertanda akan segera turun Hujan,
Deras agar semua basah yang ada di muka bumi,
Siramilah juga jiwa kami semua yang tengah dirundung kegalauan,

Roda zaman menggilas kita terseret tertatih-tatih,
Sumbu Hidup terus diburu berpacu dengan waktu,
Tak ada yang dapat menolong selain yang Disana,
Tak ada yang dapat membantu selain yang Disana,
Dia lah Tuhan,
Dia lah Tuhan..





Sekian dari ku,
Ondek Pak Eh :)!



Nidhal Rawa
7.00pm
1st Apr 2013

Thursday, September 6, 2012

Open House Raya vs New Sem

Salam Alaik..
Kabaran Indah menyusuri jln yg gelap gelita,
Pabila tinta ini Mula bersuara,
Salah dan silap ampun dipinta,
Awal Bismillah pembuka bicara..

Adat Melayu memang lah Indah,
Berlainan Pendapat jgnlah dikondem,
Nk pkir post blog mmg pening xsudah,
Tajuk Terpilih Open House Raya vs New Sem..

Assalamualaikum & Slm sejahtera kalian :D!!
Alhamdulillah, dgn keberatan & kemalasan spnjg bulan Syawal ini diberikan kudrat jugak utk aq mengomel2 berkongsi2 cerita ceriti di blog ini. Satu prktaan je nk ekspresi kn kt sni sblum memulakan topik kita;
ALHAMDULILLAH, EXCITED NYO NK MENULIS!
Hehe..

Open House Raya vs New Sem. Ape tuhh??
Inilah gambaran perjalanan Hidup Sang Penulis setelah ditapis oleh lembaga Penapisan Blog (diketuai oleh Nidhal Rawa) spnjg bulan Syawal. Begitu byk coretan begitu byk pengalaman selain menaik kan badan Sang Penulis ingin lampirkan. Saksikan.. kan kan kan~ hehe

Alhadulillah, hari ini Sang Penulis xnk serius2 sgt brtulis cuma nk bersantai2 brsama kalian disamping Sang Penulis mengharapkan dpt mnyampaikan pengajaran utk diteladani bersama. Sebelum memulai prjalanan cerita yg gembira ini xtrlupa kpd Saudara2 seislam ku di luar sana khusus nya di Rohingiya, Syria, Palestin dll yg diberi ujian smasa mngecapi kegembiraan Bulan Syawal ini. Ya Allah kau bantulah mereka supaya mrk dpt apa yg mereka spatut nya dapat di Muka Bumi ini supaya lbh ta'abud kpd-Mu. Ameen..

Open House. Apakah??
Boleh dikatakan salah satu trend & Budaya yg terasimilasi sejak dahulu lagi dlm Masyarakat majmuk di Malaysia yg diadakan pd hari tertentu & Waktu tertentu. Open House di sana sini seolah2 berlumba2 utk menjamu/menyembang/bersosial brsma sanak saudara, rakan taulan, rakyat2 di samping menayang baju raya, baju baru utk wt org lain berbulu (xtrmasuk Sang Penulis-_-). Rata2 tidak akan melepaskan peluang utk mnyahut budaya baik ini termasuklah Sang Penulis yg sememang nya suka dijemput utk makan2.
Jemput2 la kte mkn. hehe..

Ada apa dgn Open House??
Terhidang nya pelbagai mknn tipikal msrykt Malaysia seperti, ketupat, lemang, rendang, satay, kueh2 tradisional, dan lain lain. Walaupun Malaysia dahsyat dilanda kegawatan ekonomi namun dgn melihat 'Open House' sana sini seolah2 menutup permasalahan ini dan menjadi trend msyrkt kita mmg berbelanja besar ttg soal mknn utk mengenyangkan tetamu. Masya-Allah, bgitu prihatin jika dilihat kt mysrkt Malaysia ini. Untung la jadi rkyt M'sia. Salah satu budaya Islam yg baik ditonjolkan di Malaysia; yakni memuliakan tetamu dan jiran tetangga. Sedar tak sedar kita sdh melalui satu proses mengamalkan Sunnah Nabi dlm usaha memartabatkan Islam. Yelah, meraikan tetamu, bagi mkn org susah, dan memuliakan Tetamu. Tu xcerita lagi yg bg duit raya boleh diibaratkan seperti bersedekah. Kdg2 disisipkan sekali ngn tahlil. Byk Zikir dn Selawat disitu Masya-Allah, xrugi jika kita mengamalkan sunnah Rasulullah & patuh kpd Ajaran-Nya. Islam mmg best!
Tetapi,,
haa, yg ini Sang Penulis xbpe gemar ni..
Disebalik kemeriahan Rumah Terbuka dan meraikan Sunnah2 Nabi masih ada juga segelintir individu2 yg memandang enteng soal pembaziran. Pembaziran mengambil makanan yg berlebihan, membazir dlm mnguruskan rumah terbuka, membazir dlm semua aspek dlm keperluan harian..
Yup,
 PEMBAZIRAN..
Mngkin bg rkyt M'sia bnda itu xdi ambil 'port' sgt. Yela, Rkyt M'sia kn mewah, Sumber makanan cukup smpy ke anak dan cucu, kaya dgn sumber2 Asli. Minyak kita antara pengeluar utama, tu xtermasuk Minyak saiwt,getah,padi. So, ade aq kesah??

Astaghfirullah.. Jika Allah mengkehendaki sesuatu pasti menjadi sesuatu. Adakah Kalian Lupa??  Disebalik nikmat2 mencurah2 ni ia adalah kententuan Allah. Bila2 masa shj Allah boleh tarik. Jgn nk syok sgt la dgn kemewahan dan pembaziran dunia ni. Yup, mngkin anda boleh menipu/mengabur kan pndgn manusia dgn kemewahan (pembaziran) ttp di mata Allah, heh! xtrliur wlau skalipun bahkan Allah yg memberikan rezeki kpd kalian Manusia. Hanya org yg beriman dan bertaqwa mndpt perhatian Maha Pencipta..

Selain itu, kita sering dijulingkan mata dgn kemewahan mata yg kita kecapi selama ini selama mana bergelar Rkyt Malaysia. Mngkin agak melampau bg sesetengah pihak jika Sang Penulis mengatakan bhw msih ada individu2 yg tidak peduli dgn keadaan saudara2 nya yg lain yg hbt diuji Allah. "Periuk nasi Aku periuk nasi aku. Periuk nasi kow periuk nasi kow". "Ala, masalah org lain jgn lah msk cmpur, jaga tepi kain org jela..". ''Ala, Malaysia dh aman wtpe nk sibuk hal negara org lain''. Astaghfirullahal'azim..

Inilah cth2 manusia apabila dijulingkan matanya dgn kemewahan yg dirasai selama ini shingga tidak mngambil peduli akn org lain sekalipun dlm keadaan semasa sekeliling pun tidah di endahkannya. Menjadi suatu ujian kdg kala kpd manusia dgn kemewahan dunia smpy terleka utk memanjatkan Syukur kepada-Nya. Dan mungkin juga mnjadi suatu anugerah dgn kemewahan/kenikmatan dikecapi setelah diusahakan di jalan yg Halal utk lbh bersyukur kepada-Nya. Pilihan di tgn anda. Ingat kalian, setiap saham didunia akn mnjadi saham di Akhirat. Fikir2 kan lah ye('',)...

Mungkin petikan2 diatas tadi byk nya ayat penegasan ttp jauh dihati Sanubari sang Penulis tika memerhati dn tercatit perkara buruk ini bkn lah semata utk menjadi bhn picisan penulisan ini dan jauh lg utk menghukum manusia. akn tetapi rasa akn syg nya dan kesian akn segelintir manusia yg trgolong dlm sifat mazmumah ini utk segera membukakan mata dan mencelik kan hati bhw hidup ini hanya sementara, maka Akhiratlah penentu segala-gala nya..

Begitulah ceritanye open house Sang Penulis spnjg bln Syawal ini. Alhamdulillah mmg seronok dan meriah kebetulan Sang Penulis & Sekeluarga prnh mnjadi tuan rumah utk rumah terbuka. mmg xmenang tgn tp seronok dpt jmpa sank-saudara, kwn2, dan rkyt jelata.
Ondek :)!


Habis sudah Open House Raya,
Ajaran Islam sememang nya Ossem,
Terlanjur perkataan maafkan saya,
Masuk lah kte cte pcl new sem..

Cewahh! berpantun ekau yo ;D~


Sebenarnya tidak lah byk sgt dibingkiskan disini cuma lebih kepada harapan Sang Penulis yg bergelar sbg Political Science Student di UIAM agar lbh sukses dr sem2 sblum nya. Pejam celik pejam celik dh mnjangkau 2 tahun ku di UIAM meniti perjalanan hidup sbg seorang Mahasiswa.
Ye, mmg xdpt dinafikan byk cbrn yg perlu dihadapi sbg seorang Mahasiswa untuk  bkn sekadar untuk mengejar pointer trtinggi shj, malahan utk mnjadi agen2 /pelopor2 perubahan katastrophic melanda di Muka Bumi ini. Student Power.. Yeaahh!

Pertamanya dan terutamanya cabaran seorang Mahasiswa ialah cabaran kepada diri sendiri.
Knapa diri Sendiri??
Kerana bahawase nye setiap prbuatan yg dilakukan sama ada baik atau tidak adalah bermula drpd keputusan diri sendiri sblum anda mahu berterima kasih atau menudingkan jari kpd org lain. Yup, cabaran diri sendiri bg Sang Penulis ialah ketika jauh dari kongkongan dan pantauan Ibu Bapa. Spnjg 2 bulan setengah ni dok rumh syok lah bgn pg2 Umi , Abuya kejut. Pastu dga ceramah motivasi free (kdgkala bebelan-,-) dr kedua ibu bapa kita jika brlaku ssuatu masalah. Boleh berborak dgn Umi & Abuya. Untung la xmbk shortsem~

Tetapi bila melangkah masuk new sem mungkin alunan2 indah itu tadi tidak lg kedengaran seperti di rumah. Di sana nnt (di UIAM) semua nya kena sendiri dn bantuan rakan2. Mungkin  trlalu byk ujian ditiimpa sama ada susah atau senang spnjg melakarkan sebuah kehidupn di New Sem. Smoga Allah tidak mengkaburkan mata-ku dgn sgala mcm nikmat di UIA dan meluruskan niatku yg sebenar menduduki bumi The Gate Garden  of Knowledge & Virtue. Alla kulli hal, Apa pun terjadi ialah "ia nya terletak dlm diri anda".
Ulang tayang, "ia nya terletak dlm diri anda".

Jadi, harapan Sang Penulis agar segala ajaran dn kebaikan di'ajar oleh Umi &a Abuya melarat sehingga anak ini memasuki New Sem. Harap2 sgala nasihat dan tegur2an yg kdgkala diri muda yg memberontak sukar menerima nya menjadi intipati dlm hidupku ketika menjengah ke kehidupan New Sem. In fact, 2nd Year student buka sem ni. I luv my Parent^^!
Smoga Allah mengampunkan dosa mereka dan mngurniakan kesejahteraan didunia & diakhirat.
Ameen('',)..

Yang Kedua nya berkisar ttg cbrn ialah sekeliling dan teman2 seperjuangan. Yup, plbagai macam org yg boleh kita lihat disekeliling ita. Ia mungkin bisa membantu anda dan juga menjatuhkan anda. Ia juga mngkin boleh membunuh anda dgn kata2 manis nya & mungkin juga memotivasikan  dlm diri anda dgn kata2 manis nya. Kadangkala kritikan sekeliling anda mebangkitkan jiwa anda dan kadangkala ia terus-menerus menghukum anda utk terus bgn dr kelalaian.
Alhamdulillah, bersyukurlah kpd Allah krn dgn kepelbagaian dan variasi diciptakan manusia supaya melengkapi satu sama lain..

Ku harapkan new sem ini akan lebih mematangkan ku dlm menempuh kehidupan. Kepada kwn2 ku dan sekeliling; maafkan ku jika terlanjur perbuatan dan perkataan dan bisa mencipta sengketa dan prejudis scara sedar atau tidak. Nasihat ku kpd kwn2 ku jgn dilemas2kan sgt diri ini dgn pujian dunia  shingga ku terkapai2 di lautan dunia. Sebalik nya, kau capailah tgnku ini menarik ku drpd terus tenggelam dgn arus nafsu dunia. Ajarlah aku erti sebenar hidup, agar menjadi pedoman ku dlm menongkah arus dan cabaran. Trully in my Heart,  Smoga Allah memberkati kalian('',)..

Akhir Kalam daripadaku,
Ondek pak Eh!
Wslm :)














Thursday, July 26, 2012

~Cetusan Hati~

Assalamualaikum, Slm Ramadhan Kareem :)..

Hari ini aku ingin dedikasikan cetusan hati untuk tatapan Kalian semua sempena bulan yang mulia ini..

Tahukah kalian Bulan Ramdhan ialah bulan untuk Tarbiyah Rohani dan Jasmani?

 bulan Ramadhan adalah sebaik2 bulan dlm tahun masihi dianugerahkan kpd hamba2Nya. bulan ini juga  byk mengajar diri ini untuk ta'abud dgn-Nya dan mensucikan diri Manusia. Ye, diri ini sering berlaku kekhilafan trhadap Maha Pencipta maka bulan inilah peluangnya untuk mmbersih jiwa kita. Semoga bulan Mulia ini mendidik kita untuk menjadi insan yang bertaqwa.

Hari-hari lain (selain Ramadhan) dilalui oleh Sang Penulis penuh dgn pelbagai kekhilafan yg dilakukan scara lgsg dan tidak langsung. Mnjadi lumrah  manusia yang hidup sentiasa membuat kesilapan dlm langkah kehidupannya di dunia ini sma ada trlampau mengikuti hawa nafsu dan terjauh rasa nya dari Hidayah Allah. Mungkin juga dosa kita trhadap sesama muslim yang saling keji mengeji, mengumpat, dan membenci satu sama lain. Nauzubillah. Berpegang teguhlah kamu di tali Allah dan jgn kamu berpecah-belah. Nah! maka Bulan Ramadhan lah medium untuk kita berubah mnjadi kepada fitrah (asal), iaitu suci tanpa melakukan dosa. Insya-Allah('',)..




Mungkin juga boleh dikatakan pada hari2 biasa (selain Ramadhan) diri ini trasa jauh nya dari mendekati Al-Quran apatah lagi menghadiri Rumah Allah. Teringat Aku akn sebuah hadis Rasulullah mafhumnya; trdpat perkara2 yang pelik/asing (ghuraba') berlaku kepada umat ku diakhir zaman. Yg pertama nya Al-Quran terdapat di tgn org yg zalim, yg kedua Al-Quran hnya dijadikan hiasan semata, yang ketiga Masjid megah terbina ttp tidak d'imarahkannya dan org muslim yg xmenjaga aurat nya. Wallahualam.. Dimaksudkan Al-Quran di dlm hati org yang zalim ialah apabila Al-Quran sering dibacakan oleh seseorang ttp masih lg tidak menuruti ajarannya malah melakukan bnda yg ditegah di dlm Al-Quran. nauzubillah min Zalik. Pokok nya, bulan Ramadhan ini Allah memberi peluang kpd hamba2Nya untuk lbh bertaqwa kpd Nya. Masa keemasan inilah untuk kita menyelongkar kelebihan2 Al-Quran dan mendekatkan hati ke rumah2 Allah. Semoga Bulan ini dpt kita bersama-sama membaiki diri dan tidak menjadi seperti golongn yg asing/pelik di akhir zaman..




Ibadah Terawih adalah salah satu keistimewaan yg hanya terdapat pd bulan Ramadhan. Tahukah kalian kelebihan Sunat Terawikh ini. Berikut adalah point2 yag sempat Sang Penulis kongsikan dlm menceritakan ttg solat Tarawih ini:


Tarawih bererti ‘istirehat’ manakala solat Tarawih pula bermaksud solat yang merehatkan. Dalam melaksanakannya, disunatkan duduk sebentar selepas salam sambil memperbanyak zikir pada setiap rakaat keempat dan dikerjakan dalam keadaan tenang, tenteram dan tidak tergesa-gesa menyelesaikannya.
Solat Tarawih adalah sunat muakkad yang boleh dilakukan secara berjemaah atau sendirian sama ada di rumah atau masjid pada malam-malam bulan Ramadan, di antara waktu selepas solat Isyak hingga ke sebelum fajar.

 Tarawih juga boleh dilaksanakan dengan setiap dua rakaat satu salam, sekurang-kurang 4 kali dan disambungkan dengan solat Witir tiga rakaat atau boleh juga dilakukan 2 kali empat rakaat berdasarkan hadis daripada Aisyah yang berkata: “Rasulullah SAW tidak pernah mendirikan solat malam melebihi 11 rakaat, baik pada Ramadhan mahupun bulan lainnya, beliau mendirikan empat rakaat yang sangat panjang, kemudian empat rakaat lagi yang panjang, selepas itu solat tiga rakaat.” (Riwayat Bukhari). 


Selain itu tujuan terawih ialah:
  1. Solat Tarawih adalah ibadah untuk menghidupkan malam Ramadan dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.
  2. Menggunakannya untuk menghafal kembali surah al-Quran.
  3. Mengharapkan kerahmatan dan keampunan Allah SWT.
Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang melakukan solat malam pada Ramadhan kerana keimanan dan mengharapkan keredaan dan keampunan Allah semata-mata, maka diampunkan segala dosanya yang lalu.”  Riwayat al-Bukhari dan Muslim.  


Ala kulihal, In Conclusion, dpt disimpulkan bahawa, Bulan Ramadhan adalah bulan yg teristimewa dimana Al-Quran diturunkan, Bulan yang penuh keberkatan, trdapatnya  Sunah Ibadah Terawih, Mlm Lailatul-Qadr, dll. Bulan ini jugalah Manusia berlumba-lumba mencari keredhaan-Nya. Semoga Bulan Ramadhan ini dpt kita sama-sama kembali kpd fitrah iaitu suci drpd dosa dan mahukan perkara kebaikan. Semoga ruh Ramadhan ini menular dlm diri kita untuk selama-lama nya dan mendidik diri kita menjadi insan bertaqwa.




Akhir kalam dr Sang Penulis,
Ondek Pak Eh!
Wslm :)                                                    


(3am, 6 Ramadhan, Masjid Makmuriah, Kayu Ara, Damansara)

Tuesday, July 3, 2012

PARIS VAN JAVA (Rumah Zakat Bandung)


Salam Alaikum Kalian :)!!
Sudah lama tidak kita bersua. Harap2 semua sihat2 belaka. Hari ini tanpa aral melintang Sang Penulis ingin mendedikasikan jurnal Sang Penulis sendiri ketika menyertai lawatan Pusat Urus Zakat Penang (PUZ) ke Bandung. Lawatan ini diadakan lbih kurang 3hari  2malam. Disertai oleh 4 Orang besar Pusat Urus Zakat P. Pinang dan Staff Pusat Urus Zakat. Alhamdulillah, di sini ku rasakan satu penghormatan kerana Abuya membenarkan ku sertai lawatan ini. Trimas Abuya. Luv U :D!!

Turut hadir bersama dlm lawatan ini tokoh2 yang bukan calang nya merangkap Ahli2 Lembaga Pengarah Pusat Urus Zakat seperti Yb Dato' Salleh Man (Pesuruhjaya PAS Penang), Ketua Mufti Penang, Dato' Zainuddin (Pengarah Kewangan Penang),Yb Dr. Mujahid Yusof Rawa (MP Parit Buntar), dan Ustaz Ilyas Zakaria (Ketua MAIPP). Bukan nk ckp la tp dyeorg ni semua cool!.. Pada mulanya, Sang Penulis sedikit keseganan tp bila dh dduk brsama jauhari la yang mengenal manikam nya. Hehe.. 

Anyway, xnak mengomel panjang di part mukaddimah ni. Sang Penulis ingin berkongsi sedikit jurnal ku sepanjang perjalanan Kami 3hari 2Malam di Bandung, Indonesia. Tafaddhol Masykura :) !!



Day 1:
-          Tiba di kota Bandung pd mlm hari. Bandar yang ketiga terbesar di Indonesia Selepas Jakarta dan Surabaya. Ku disambut dgn kedinginan angin yg suhu nya 23 celcius. Tidak jauh nya beza di Malaysia iklimnya, Cuma menjadikan kota Bandung teristimewa di hati ini akan angin bukit nya yg ketinggian 768 Meter dr paras laut. Fuhh!



-        
         
          




           Bas Pariwisata (Bas Pelancongan)  membawa kami ke destinasi utk bermalam sepanjang pngembaraan ini. Lbih kurang 15 minit perjalanan mengamati panorama kota Bandung (Paris Van Java) yg tidak pernah kosong dgn penduduk disana. (kebanyakan nya tidak berumah).
-          Setelah 15 minit, semua sudah kepenatan stelah 2 jam 25 minit perjalanan dari M’sia. Tidak sabar menunggu kehadiran esok. Hari esok insya-Allah dijanjikan pasti  membawa 1001 macam pengalaman dan dipenuhi dgn hari2 yang indah. Insya-Allah  :)






             
            





Day2:
-          Hari2 di Bandung mulai terasa apabila matahari pagi menyinari kota ini seolah2 memberi nyawa kepada Bandung bg manusia2 utk terus bekerja bagi penduduk ini mencari sesuap nasi, dan utk hari libur manusia beristirehat menikmati angin dingin kota ini pd pagi hari. Tidak terkecuali kami dlm golongan itu sdg menikmati hari libur yang tenang dan dijanjikan selepas ini yang banyak pengalaman yang akan diperolehi nanti (",)


                                                    Pemandangan dari atas Kota Bandung pada pagi hari.



-           Agenda kami bermula dgn lawatan ke rumah zakat Bandung yg tidak jauh dari tempat penginapan kami. Tidak jauh bedanya dgn Malaysia, Rumah zakat Bandung ini menyediakan fasilitis untuk org yg kurang berkemampuan di samping mengutip zakat kepada penduduk Muslim untuk Kebajikan bersama. Iyo, Zakat memang membangunkan masyarakat dlm bidang ekonomi Islam ttp sejauh mana praktik nya  kearah itu?..



                                                       Penyambut tetamu mengalu2kan kdtgn kami :)


-         Berbalik drpd persoalan tadi, bagi aku Rumah Zakat Bandung sedang dlm proses kearah itu dan jika dilihat banyak pembaharuan dan diberi nafas baru dlm organisasi Rumah Zakat itu sendiri dari pelbagai aspek. Paling aku kagumi ialah pengurusan Sumber Manusia nya. Atau bahasa biasa sering kita dengar Human Resources Management.


-                                                                                                              Mari merangkai Senyum Indonesia


          
          


             Jika dibandingkan dengan M’sia khususnya Pusat Urus Zakat P. Pinang, Kita memang terhadapan dlm memiliki aset baitul Mal dan dianggarkan telah meningkat sebanyak RM20Juta setelah berada dalam Pentadbiran Pakatan Rakyat P. Pinang. Sang Penulis xnaklah menyentuh ttg isu songlap Duit Zakat untuk kpntngn individu2 tertentu di sesetengah kwsn. Sgt memalukan..




                                                             Abuya bersama dgn Mufti Penang.


-          AnywayRumah Zakat Bandung ini sangat mashur dlm pengurusan Organisasi nya dalam pengurusan manusia mengikut pndgn Penulis. Nah, apa yang dikatakan sgt mashur dlm Pengurusan Sumber Manusia. Nak taw knapa?


-          Pertamanya, ttg penilaian performance seseorang pekerja (KPI) atau disana lbh enak dipanggil sbg karyawan. Mungkin kita selalu dengar ttg kenaikan gaji seseorang pekerja dinilai dr segi prestasi seseorang dlm kerjanya. Akan tetapi unik nya karyawan2 (Staff2) Rumah Zakat Bandung bukan shj dinilai dr segi prestasi kerjanya, bahkan dititikberatkan dlm soal mutaba’ah amal. 


                                                  Motivasi Pagi Karyawan (Staff)  Pusat Zakat Bandung.


      Tahukah kalian apa itu Mutaba’ah Amal? Ia adalah sebuah penilaian individu dlm soal ibadah atau kerohanian seseorang  contohnya dari segi menjaga Solat Jemaah nya, Qiamullail, Zikir, bacaan Quran, dll yg mentarbiyahkan rohani utk mendekatkan diri kepada Allah. Masya-Allah, Karyawan2 disini bkn shj dinilai dr segi prestasi kerja malah aspek kerohanian turut dititikberatkan. Mantop!


-          Yang keduanya, dari segi motivasi karyawan di Rumah Zakat Bandung. Sebelum memulakan kerja, setiap hari pada kebiasaan nya Karyawan2 di sini dimulai dgn motivasi pagi untuk karyawan2. Disini, programnya lebih kepada kelompok dalaman dimana wakil2 drpd karyawan akan dipilih untuk menyampaikan presentation ttg isu yang berkaitan dengan visi dan misi untuk kemajuan Rumah Zakat Bandung mengikut kreativiti2 wakil tersebut. 
                                                                    Karyawan2 (Staff2) Muslimat.


      Selain itu, yang lain nya diberi tugasan untuk mengepalai bacaan Quran sbg mukadimah untuk hari bekerja sebelum diakhiri Doa Rabithah dan Kata2 Semangat Khas drpd Rumah Zakat Bandung (penulis tidak sempat mencatit kata2 smgt nya ttp pengamatan Sang Penulis lbh kpd laungn Visi Rumah Zakat Bandung). Alhamdulillah kami berkesempatan turut hadir dlm program Motivasi pagi ini. Kesimpulan nya, Motivasi pagi ini dimulai dgn bacaan Quran, disertai presentation dr Karyawan yg dipilih utk pmbngunan Rumah Zakat dan diakhiri dgn Bacaan Doa Rabithah & Laungan Kata Semangat.  Terbaekk!




                                                   Melawat Cabang rumah Zakat di sebuah kampung


                                          BARBER SHOP CHELSEA?? Made In Bandung kot..


                                      Di depan Masjid di sebuah Kampung. Staff2 PUZ.
                                            

-          Yang terakhir sekali ialah Sang Penulis ingin membawa pembaca kepada Urusan Pentadbiran Rumah Zakat Bandung. Untuk pengetahuan korang, Pengurusan Rumah Zakat disini berbeza dengan Malaysia, kerana Rumah Zakat Bandung ini ialah sebuah institusi swasta, yakni sebuah badan organisasi 100%  independent. Segala Polisi dan Regulasi Rumah Zakat Bandung tidak terikat dengan badan2 Kerajaan di Indonesia. 


      Selain itu, yang menariknya pentadbiran di sini jauh sekali dengan pengaruh mana-mana politik di Indonesia. Penulis bukan hendak menyatakan bahawa penglibatan Politik memberi impak buruk kpd institusi zakat. Mungkin ada Pros and Cons disitu. Cumanya, bila sesebuah Institusi diasingkan dari bdn kerajaan dan pengaruh politik tertentu mungkin akan memberi kebebasan untuk institusi bergerak lebih maju tanpa terikat dgn kepentingan Kerajaan. Tambahan pula, Rumah Zakat Bandung mempunyai cawangan untuk setiap daerah dan banyak memberi kemudahan yang gratis(percuma) kpd penduduk2 di Bandung dari segi fasilitis kesihatan , Pendidikan, serta  keperluan2 harian kepada yang layak memerlukannya. Untuk pendapatan Rumah Zakat Bandung, 10% hasil nya  daripada penjualan produk nya sendiri, Halal Meat yang ditinkan dn dipasarkan di serata Indonesia.Sgt ekonomik..


                                                                  Rumah Zakat Batununggal..
                        













-            Begitulah sedikit sebanyak yang sempat Sang Penulis  catitkan ttg pengalaman2 yang ku dapati ketika menziarahi Rumah Zakat Bandung dgn sedikit gambar yang d’snap untuk tatapan pembaca. Setelah habis nya lwtn ini maka berakhir la Lawatan Pusat Urus Zakat P. Pinang di Rumah Zakat Bandung. Msg2 dlm rombongan sudah pun keletihan disamping banyak pengalaman yg didapati terutama kepada Staff2 PUZ krn sudah pasti akan mengimprovekan lg kualiti kerja mereka. Penulis?? Hehe, kurasakan byk input berguna utk aplikasi hari bekerja nnt lps graduate. Sama ada menjadi Majikan atau Pekerja. Wahh~ berangan lbh :p…





                                                               Guru Besar SMP Juara Bandung.



Antara sekolah tajaan Rumah Zakat yang memberikan pendidikan percuma. Katanya..

Memang Ceria meng'oren' skolah ni..




Day3:
-          Hari ini sudah masuk hari ketiga dan merupakan hari terakhir kami di sini sebelum berangkat pulang ke M’sia. Tidak terlalu ketat aktivitinya Cuma lebih kepada berlibur, bersantai disamping ke agenda seterusnya yg menjadi idaman wanita iaitu SHOPPING !!~ hehe :p..

       Untuk pengetahuan korang, disamping Kota Bandung terkenal akan suhu dinginnya berbanding dgn M’sia, Kota ini juga terkenal dengan beg tangan, Jaket Kulit, Seluar Jeans, Kasut2 serta merchandise2 yang lain yg amat berpatutan harganya tambahan ia adalah factory outlet. Harga sbelum pasaran sgt murah. Tidak pelik lah jika segelintir orang Malaysia datang kesini semata-mata untuk membeli- belah disebalik kegawatan ekonomi. Antara destinasi2 yang best untuk mengeringkan duit poket korang tanpa sesalan di Bandung ini ialah di Pasar Baru dan Cibaduyut. 


      Alhamdulillah, berkesempatan juga kami meluangkan masa untuk membeli ole2 atau brg2 yg tersohor akan hrga nya yg berpatutan. Di sini juga Sang Penulis terjumpa salah seorang membe kt UIA ketika sdg bershopping di Pasar Baru. Walaweyh, xsangka jrg jumpa kt UIA terjumpa kt tnh seberang. Haha..

-           Disini tanpa segan silu Sang Penulis akan melampirkan gambar2 setiap moment sepanjang aktiviti jogging sambil mencuci mata (brg2 sini murah weaa) dan membeli apa yang berkenan di hati. Saksikan ;D!!






                            Jika kehilangan Isteri anda atau anak2 prempuan anda jgn khuatir. Pasti ketemu disini. Hehe~


                                                                  Mmg Paris Van Java ;D!


                                                Amekaw! Untuk Cik Abg2 pnggemar jaket & brgn kulit. Kelabu mata woo (O_-)


       Abuya merangkap Bank Manager utk aq bershopping. Kena wt proposal dlu oo bru bleh nk beli itu ini begitu begini. Hehe~


                                                                                    Abg2 PUZ bersama dgn Penulis.


                                                                        dpt gambar ngn jaket ni pn dh okee :)


                                                                          Terrer pakcik ni gesek Biola. Salure r!
                                                        







                            Penulis dihadapan salah sebuah Bakery trbesar di Bandung. Khas utk menggemuk kan bdn anda ;D..




                                      Gedung Muslim/mat di Pasar Baru. Ni pn lbh kurng mcm td. Kelabu mata gak la..




                                                        Abuya bersama pnjual disini. Pandai tawar mmg dpt murah boh ;D!


                                        Harga sgt berpatutan berbanding dgn M'sia. Mmg tmpt Org M'sia korek duet poket kt sni.






                                                                        .........................




                                                                            Nostalgia  Kota Bandung :)




                                                             Saat2 meninggalkan kota Bandung, Paris Van Java.







                                            Gunung Tangkuban Perahu seolah2 menyapa kami pergi pulang ke Malaysia






                                                              Gudden bye Bandung! We'll miss U. Huhu :'),,












Begitulah sedikit sebanyak coretanku yang dapat ku kongsi bersama kalian dari hari pertama kami di Kota Bandung hingga hari ke-3. Sgt best, sgt meriah.. Disebalik keseronokan ku dapati banyak ilmu pengetahuan yang boleh dijadikan teladan untuk ku terus maju kehadapan di samping sgt mengkagumi pengurusan sumber manusia di Rumah Zakat nya yg menitikberatkan bkn shj prestasi kerja bahkan Tarbiyyah yg terjga. Itu yang lebih penting. Firman Allah dlm surah Al-Hujurat mafhum nya "Allah menciptakan kamu berpuak, bersuku2, berlainan jantina untuk kamu saling kenal-mengenali satu sama lain. Org yang mulia disisi kamu ialah orang yang berTAQWA. Ameen.. Semoga lawatan di Bandung ini dpt ku kenali saudara seislam ku disana dan bertukar idea dan pendapat utk membangun Islam bersama terutama dlm pengurusan Zakat.


Alhamdulillah, misiku tercapai jua untuk mengenali budaya lain disamping mengamati keindahan ciptaan Tuhan dan memerhati Ragam Manusia di Muka Bumi ini sepanjang berbaki cuti sem ni. Insya-Allah pena ini tidak akan habis mencatitkan segala macam perkara di Bumi Allah ini. Kalau kesempatan akan disisipkan dlm blog ini untuk berkongsi 'view' bersama kalian.


Akhir Kalam dari ku,
Ondek Pak Eh!
Hehe, Wasalam :)